Testa akademins deckarfrågor

En härlig helg med mycket deckarprat och dessutom Göteborg och solsken ligger nu bakom mig.

Svenska Deckarakademin firade ståtligt 40-års jubileum med först möte och sedan ett spännande offentligt program på Göteborgs stadsbibliotek. Här diskuterade till exempel författarna Aino Trosell och Sven Westerberg med litteraturvetaren  Dag Hedman och deckarskribenten Johan Wopenka om kriminalromaner och yrken. Dag Hedman hade en fascinerande historisk genomgång av hur det började med privatdeckare och amatördeckare och hur poliserna i genren förändrats från korkade bifigurer till huvudpersoner. Sven Westerberg berättade varför hans senaste huvudperson blev rättspsykiater och Aino Trosell om hur hennes mångsysslande Siv Dahlin kom till.

Själv passade jag på att inhandla Ainos debut Ytspänning som saknas i min bokhylla. och även om jag läst den tidigare kunde jag inte motstå en omläsning på tåget hem. Detta nervkittlande, täta dykardrama från 1999 håller definitivt fortfarande och läsning rekommenderas!
På programmet i Göteborg stod också en deckarfrågesport och den som vill testa sina kunskaper kan nu göra det på Svenska Deckarakademins hemsida. Lycka till!

Testa akademins deckarfrågor

En härlig helg med mycket deckarprat och dessutom Göteborg och solsken ligger nu bakom mig.

Svenska Deckarakademin firade ståtligt 40-års jubileum med först möte och sedan ett spännande offentligt program på Göteborgs stadsbibliotek. Här diskuterade till exempel författarna Aino Trosell och Sven Westerberg med litteraturvetaren  Dag Hedman och deckarskribenten Johan Wopenka om kriminalromaner och yrken. Dag Hedman hade en fascinerande historisk genomgång av hur det började med privatdeckare och amatördeckare och hur poliserna i genren förändrats från korkade bifigurer till huvudpersoner. Sven Westerberg berättade varför hans senaste huvudperson blev rättspsykiater och Aino Trosell om hur hennes mångsysslande Siv Dahlin kom till.

Själv passade jag på att inhandla Ainos debut Ytspänning som saknas i min bokhylla. och även om jag läst den tidigare kunde jag inte motstå en omläsning på tåget hem. Detta nervkittlande, täta dykardrama från 1999 håller definitivt fortfarande och läsning rekommenderas!
På programmet i Göteborg stod också en deckarfrågesport och den som vill testa sina kunskaper kan nu göra det på Svenska Deckarakademins hemsida. Lycka till!

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier