Senaste recensionerna

Jag har varit dålig på att lägga ut mina recensioner på bloggen. Nu blir det bättring. Ingrid Hedströms Blodröd måne över Villette, Thomas Kangers Drakens år och Karin Slaughters Fraktur recenserade jag på Skånskans kultursida i lördags. Nu finns de här:

Ingrid Hedström inleder sin fjärde deckare, Blodröd måne över Villette (Alfabeta), med en underbar hommage till Christie-klassikern Mordet på Orientexpressen. Hedströms undersökningsdomare Martine Poirot sitter på nutidens Orientexpressen när en man hittas mördad. Naturligtvis finns mördaren bland tågets passagerare.
Vi som med glädje följt Ingrid Hedström från debuten med Lärarinnan i Villettte (2008) vet att hon älskar den här sortens hyllningar men vet också att hennes böcker är betydligt mer än smarta blinkningar. Genom att använda sig av kunskaper na och erfarenheterna från arbetet som utrikesjournalist skriver Ingrid Hedström intelligenta och aktuella deckare.  Att låta dem utspelas i Belgien på 90-talet gör att de dessutom skiljer sig en hel del från de traditionella svenska polisromanerna. 
I Blodröd måne över Villette förflyttar vi oss snabbt från upplevelserna på Orientexpressen tillbaka till Poirots hemstad Villette där en omtyckt lärares familj hittas mördad. Precis som i tidigare böcker får Martine Poirot gräva sig tillbaka i Belgiens och Europas historia för att hitta mördaren. Denna gång finns kopplingar till kalla kriget och hemliga militärorganisationer. Och så spelar en midsommarafton i Sverige 1970 och fiktiv svensk filmhistoria en avgörande roll. Bitvis är intrigen snårig men Hedström knyter ihop den elegant och som helhet är Blodröd måne över Villette seriens bästa bok. Inte minst för att vi lär känna den mångsidiga Martine Poirot ännu lite mer.

I Drakens år (Norstedts) låter Thomas Kanger sin Västeråskriminalare Elina Wiik dela sidutrymme med den alkoholiserade gisslanförhandlaren Espen Krogh från den fristående thrillern Ockupanterna.
I Västerås skjuts en väktare ihjäl på Ikeas parkering och Elina får ansvar för utredningen. Samtidigt kontaktas Espen Krogh av ett amerikanskt vapenföretag som vill ha hjälp att hitta en före detta anställd, advokaten Auster Fogg. Elinas mordutredning tar henne till Östersund och Jämtlands fjällvärld medan Espen börjar sin jakt på Fogg i USA och sedan hamnar i Vietnam.
Så väl Elinas traditionella polisutredning som Espens actionladdade jakt på Fogg hade egentligen förtjänta mer utrymme men när Kanger slutligen låter sina historier mötas blir resultatet en stark bok om vapenförsäljningens fruktansvärda konsekvenser.

 

Sist i deckarspalten beger vi oss till den amerikanska södern. Abigail Campano kommer hem till sitt hus i ett av Atlantas mest välbärgade områden och hittar sin tonårsdotter mördad och en ung man med kniv böjd över henne. Den amerikanska deckarförfattaren Karin Slaughters Fraktur  (Telegram) är en mörk, brutal och omtumlande historia där ingenting utvecklas på det sätt som man tror. Det är Slaughters varmhjärtade och dyslektiske specialagent Will Trent, tillsammans med en kollega som avskyr honom, som får ansvar för fallet. För att lösa det måste Trent skärskåda både egna och andras fördomar.
Trots flera översatta böcker verkar den skarpa USA-skildraren Karin Slaughters stora svenska genombrott vänta på sig.  Nu är det Telegram som gör ett försök med Will Trent-böckerna. 2009 kom den första, Triptyk, och nu alltså Fraktur.  Karin Slaughter inledde sin författarkarriär med en serie böcker om barnläkaren Sarah Linton och polischefen Jeff Tolliver i den lilla staden Grant County i Georgia. I sina senaste (ännu oöversatta) böcker sammanför Slaughter Sarah Linton och Will Trent och var hon skarp innan så slår det verkligen gnistor här. Genesis och Broken heter de och i maj kommer nästa – Fallen.

.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Scrublands av Chris Hammer.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier