Salander en häxa?

I en artikel  i Expressen framför Andrew Brown (journalist på The Guardian) teorin att den bild som Julian Assange och hans försvarare ger av Sverige (som ett land där missionärsställningen är förbjuden, där obekväma fångar efter rättegång kan utlämas till USA för tortyr och dödsstraff och där polisen är inkompetent) den bilden har de fått genom svensk kriminallitteratur. Efter det vecklar Brown in sig i ett minst sagt underligt resonemang om att Lisbeth Salander är en modern häxa – ”modellerad efter alla ungdomars maktfantasier”.

Nog för att bilden av idylliska Bullerby-Sverige får sig en rejäl törn om man läser moderna svenska deckare eller för all del om man tittar på verkligheten. Det här skriver Lina Kalmteg betydligt intressantare och mer verklighetsförankrat om i artikeln ”Sverigebilden har hamnat på kant” i Svenska Dagbladet. Vad Andrew Brown egentligen är ute efter i sin artikel är mer dunkelt men helt klart är det underligt att han ser huvudpersonen i en boktrilogi som till stor del handlar om mäns utnyttjande och förtryck av kvinnor som en häxa. Kanske är han helt enkelt lite rädd för starka, smarta kvinnor?

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier