Svenskt mot norskt lagom till skidsemestern

Svenskar och norrmän är klassiska konkurrenter i skidspåren. Symboliskt kanske att  de två deckare som ramlat in precis lagom för att följa med i skidsemesterpackningen är en svensk och en norsk – Ingrid Hedströms Blodröd måne över Villette och Unni Lindells Sockerdöden.
Självklart håller jag på svenska Ingrid Hedström här. Hon tillhör mina favoriter bland de senaste årens svenska nykomlingar i deckargenren. Ingrid Hedström kan genren, hon tillåter sig att leka med den och skriver samtidigt angelägna deckare. Blodröd måne över Villette inleds med svensk midsommar 1970 för att sedan ta läsarna ombord på en nutida Orientexpress.
Unni Lindell är mer av ett osäkert kort än Ingrid Hedström trots att hon varit med betydligt längre. Hon är ojämn och har dessutom en huvudperson, Cato Isaksen, som är en riktigt otrevlig, inskränkt och dessutom otrogen machoman. Sedan han i de senaste böckerna fått kriminalinspektör Marian Dahle att tampas med har det å andra sidan tagit sig. I Sockerdöden mördas en polischef och kopplingar finns till en gammal tragedi.

Även om jag håller på Hedström ser det ut som om det skulle kunna bli en jämn kamp. Vinnare utses efter vecka 8. Om jag nu hinner läsa för all skidåkning förstås.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: De rättslösa av Malin Thunberg Schunke.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Bang, Deutschland 86.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer fem av podden Deckardårarna.

Arkiv

Kategorier