Piggare Billingham

Det är härligt när lite trötta deckarserier får nytt liv. Brittiska Mark Billingham debuterade med suveräna Sömntuta (på svenska 2003) och har sedan dess skrivit sex kriminalromaner till om sin kriminalpolis Tom Thorne. Alla bra men med tiden lite trötta och lite för mycket upprepning.

Nya Från de döda lovar dock gott. Mördad man visars sig vara levande, den mördade mannens fru som suttit i fängelse för mordet på honom känner sig hotade och hennes dotter är spårlöst försvunnen. Tom Thorne får sällskap av den entusiastiska privatdetektiven Anna Carpenter (inte bara förnamnet påminner om Liza Codys Anna Lee) under utredningen och kanske är hon den vitamininjektion serien behöver. Det känns i alla fall spännande, engagerande och rejält uppiggande att läsa Billingham igen.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier