Jippie – hopp om mer kommissarie Madden!


Vinterdöd (2009 på Minotaur) var sista mötet med den sydafrikanske deckarförfattaren Rennie Airths kriminalkommissarie John Madden. Det trodde i alla fall jag och många fan med mig eftersom serien presenterats som en trilogi och Vinterdöd var bok nummer tre (efter fantastiska Mörkrets flod och Blodröd våg).

Tack och lov verkar det som om vi trodde helt fel. Häromkvällen fick jag ett glädjande mail från Ronnie Airths svenska översättare Nils Larsson. Han hade haft mailkontakt med Airth som berättat att han faktiskt sitter och skriver på en fjärde bok om John Madden och att den förmodligen blir klar till sommaren. Jippie! Och ännu mer jippie om den sedan kommer på svenska också.

För den som ännu inte haft glädjen att läsa Airths tre Madden-böcker kan de kort sammanfattas som historiska deckare som utspelas i England (och delvis också i andra delar av Europa) under en period som sträcker sig från 1921 och fram till 1944.
I del ett, Mörkrets flod, möter vi en ung John Madden som jobbar vid Scotland Yard och får i uppdrag att utreda de synnerligen brutala morden på en överste och hans familj i en liten by i Surrey.
Bok nummer två, Blodröd våg, utspelas 1932 och John Madden har lämnat Scotland Yard för att leva ett stillsamt liv på landet. När en ung flicka hittas ihjälslagen kan han inte låta bli att engagera sig i utredningen som tar honom till ett Tyskland där nazismen har börjat få fäste.
I nummer tre, Vinterdöd, är det vinter 1944 och en ung polsk flicka hittas mördad i London. Hon har arbetat hos John Madden och han blir på detta sätt indragen även i denna utredning.

Alla Rennie Airths böcker är en perfekt kombination av välskrivna och spännande kriminalromaner och intressanta skildringar av England och av Europa under en period skuggad av krig. Utan tvekan är del ett seriens absolut bästa bok men så väl tvåan som trean är mycket, mycket läsvärda.
Vad som händer i del fyra och vilken tid den kommer att utspelas under återstår att se. Snart hoppas jag.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier