God jul med oslagbar kriminalroman

24/12
God Jul önskar jag med en fullständigt oslagbar kriminalroman:
Kamratfesten av Dorothy Sayers

I Kamratfesten (Gaudy Night, 1935) kombinerar Dorothy Sayers ett originellt mysterium med en fascinerande kärlekshistoria och framförallt med en mycket intressant jämlikhetsdiskussion. Som omväxling är det dessutom Harriet Vane som i stället för Lord Peter Wimsey tar mest utrymme. Hon åker på en återträff till sitt gamla college och blir samband med det ombedd att hjälpa till att ta reda på vem som utsätter colleget för hot och vandalisering. Det här handlar om ett helt kvinnligt college och samtidigt som Harriet Vane försöker hitta missdådaren förs det spännande diskussioner om kvinnors möjlighet till akademisk karriär och om äktenskap och jämlikhet. Naturligtvis står Harriet Vanes egen kärlekshistoria med Lord Peter Wimsey i centrum för diskussionen.
Visst har vi kommit en långt vad gäller jämställdhet sedan 1935 men det finns mycket i den här diskussionen som fortfarande är intressant. Dessutom är det här som sagt en lysande deckare på många plan och väl värd att ägna julhelgen åt att återupptäcka.

Så här börjar det:
”Harriet Vane satt vid sitt skrivbord och tittade ut på Mecklenburg Square. De sista tulpanerna bildade en grann färgklick i planteringen och fyra tidiga spelare ropade energiskt ut siffrorna i ett tämligen ryckigt och otränat parti tennis. Men Harriet såg varken tulpaner eller tennisspelare. På skrivbordsunderlägget framför henne låg ett brev, men hon såg inte det heller, det hade trängts undan av en annan bild.”

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier