Sveriges bästa i lucka 23

23/12: Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

På 70-talet mördas ett ungt par i sitt tält i närheten av den lilla norrländska byn Svartvattnet. Mördaren åker aldrig fast.
18 år senare börjar någon ana sanningen om vad som hände. Kerstin Ekmans Händelser vid vatten är en helt underbar kriminalroman – mörk, stämningsladdad, vackert skriven och befolkad med fascinerande människor. Och så finns naturen här som en alldeles egen kraft. Det är här Sveriges bästa kriminalroman (kanske rentutav Sveriges bästa roman) och den tål att läsas om hur många gånger som helst.
Så här börjar den:
”Ett ljud. Hon vaknade av det. Klockan var fyra på morgonen. Fyra noll två med klockradions röda pinnar. Rummet var gråljust. På fönsterrutorna låg ett randmönster av regndroppar och utanför ångade fukten ur gräsmassan.”

Sveriges bästa i lucka 23

23/12: Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

På 70-talet mördas ett ungt par i sitt tält i närheten av den lilla norrländska byn Svartvattnet. Mördaren åker aldrig fast.
18 år senare börjar någon ana sanningen om vad som hände. Kerstin Ekmans Händelser vid vatten är en helt underbar kriminalroman – mörk, stämningsladdad, vackert skriven och befolkad med fascinerande människor. Och så finns naturen här som en alldeles egen kraft. Det är här Sveriges bästa kriminalroman (kanske rentutav Sveriges bästa roman) och den tål att läsas om hur många gånger som helst.
Så här börjar den:
”Ett ljud. Hon vaknade av det. Klockan var fyra på morgonen. Fyra noll två med klockradions röda pinnar. Rummet var gråljust. På fönsterrutorna låg ett randmönster av regndroppar och utanför ångade fukten ur gräsmassan.”

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier