En riktig klassiker i lucka 21

21/12: Baskervilles hund av Arthur Conan Doyle
Med julafton nästan inom räckhåll är det dags för de riktigt tunga deckarna. Och vad passar då bättre än privatdetektivernas privatdetektiv Sherlock Holmes och den absolut bästa historien om honom – Baskervilles hund. Det här är den ultimata detektivromanen med spänning, kittlande skräck, en riktigt otäck skurk och inte minst en suverän miljö i den suggestiva Dartmoorheden. Kanske en läsupplevelse för jullhelgen?

Så här börjar det i alla fall:
”Mr Sherlock Holmes, som inte var vidare morgontidig av sig, utom vid sådana rätt ofta förekommande tillfällen när han varit uppe hela natten, satt vid frukostbordet. Jag stod på mattan framför den öppna spisen, böjde mig ner och tog upp den käpp som vår besökande från kvällen förut hade glömt. Det var en duktig knölpåk med bastant knopp av den sort som brukar kallas ”Penang lawyer”. ”

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier