Dags för Salander i lucka 20

20/12: Flickan som lekte med elden av Stieg Larsson
Hela Millennium-trilogin är deckarläsning när det är som bäst men måste jag välja en favorit bland de tre blir det utan tvekan Flickan som lekte med elden. Här framträder Lisbet Salander ännu tydligare än i Män som hatar kvinnor som den suveräna kombination av Pippi Långstrump och modern actionhjälte hon är. Och avsnittet där hon blir nedgrävd och sedan a la Quentin Tarantinos The Bride gräver sig upp ur jorden och tar en gruvlig hämnd på alla de män som förnedrat, utnyttjat och misshandlat henne är bara så fantastiskt bra.

Så här här börjar det:
”Hon låg fastspänd med läderremmar på en smal brits med en ram i härdat stål. Hon låg på rygg. Händerna var fastlåsta vid sängkanten på vardera sidan av höften.”

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Fallvind av Maria Adolfsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Att såga ner lite mer stormfällda träd på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier