Husgudarna i lucka 18

18/12: Mannen på balkongen av Sjöwall & Wahlöö

Den samhällskritiska svenska polisromanen har husgudarna Per Wahlöö och Maj Sjöwall att tacka för det mesta liksom Kurt Wallander, Erik Winter, Van Veeteren och de andra knappast hade funnits utan den desillusionerade, magsårsdrabbade, svenska poliskommissariens urfader Martin Beck.
Mannen på balkongen är Sjöwall & Wahlöös bästa bok och dessutom definitivt den mest otäcka och sorgliga i hela serien. Och som motvikt mot alla dåliga Beckfilmer skadar det inte att se Daniel Alfredsons fina filmatisering av den. Trailer här.

Så här börjar boken:
”En kvart i tre gick solen upp.
Halvannan timme tidigare hade trafiken tunnats ut och dött bort. Samtidigt hade sorlet från de sista hemvändande restaurangbesökarna tystnat. Sopmaskinen hade passerat och kvarlämnat mörka fläckvisa fuktband på asfalten. ”

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier