Meyer, Persson och Paretsky – vilket dreamteam!

Svenska Deckarakademins priser 2010 är beslutade och utkablade över Sverige (och världen) och jag kan bara konstatera att jag rent personligen också är vansinnigt nöjd.
Äntligen (klassiskt ord i prissammanhang) fick fantastiska sydafrikanska deckarförfattaren Deon Meyer ett välförtjänt pris för att han skriver så fängslande och spännande kriminalromaner och för att han tar svenska läsare närmre Sydafrika. Årets prisade bok är tragiska, välskrivna Devils Peak.
Och så Leif G W Persson som med Den döende detektiven utan tvekan skrivit årets mest gripande och intressanta svenska kriminalroman.
Som grädde på moset blev det dessutom en Grand Master till amerikanska författaren Sara Paretsky – en av mina verkliga favoriter i genren. Med sina böcker om privatdeckaren V.I. Warshawski välte hon gubbväldet inom genren över ände. Den första, Indemnity Only (Egen vinning annans skada) kom redan 1982 och i september i år kom seriens 14:e bok Body Work. Det är bara att hålla tummarna för att den kommer på svenska också. Paretsky fick dessutom nyss reda på att även Mystery Writers of America tänker utse henne till Grand Master.
Mer om Paretsky kan ni läsa här och allt om deckarakademins priser, till exempel till lilla malmöförlaget Roos och Tegnér, kan ni läsa om i den här nyhetsartikeln på Skånskans webb.
Själv ska jag slänga mig i soffan en stund innan det är dags för middag med alla trevliga akademikollegor.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Boken om Beck av Johan Erlandsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Marcella, säsong 3. Lyssna på händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse.

Arkiv

Kategorier