En helt underbar hårdkokt historia

Deckaruppehållet är över och jag har det senaste dygnet njutit av en helt underbar liten hårdkokt deckare från den amerikanska småstaden Paradise i Michigan. Titeln, A Cold Day in Paradise, ger en fin försmak på den ironi och svarta humor som kännetecknar den historia som författaren Steve Hamilton låter privatdeckaren Alex McKnight berätta för oss.
McKnight har jobbat som polis i Detroit men lämnade både yrket och poliskåren när hans partner blev mördad och han själv svårt skottskadade under ett ingripande. Nu försörjer han sig som stuguthyrare och privatdeckare i sömniga Paradise. När hans bästa vän Eddie hittar sin bookmaker mördad och McKnight försöker hjälpa honom blir han intrasslad en mörk historia om spelberoende, svek, kärlek och mord.
A Cold Day in Paradise är både spännande och välskriven och framför allt är Hamilton är lika skicklig på att skapa bra intrig som på att skildra livet och människorna i Paradise. Min associationer under läsningen går lika mycket till bröderna Coens blodiga och roliga film Fargo som till den hårdkokta genrens mästare Raymond Chandler.
A Cold Day in Paradise var Stuart Hamiltons debutdeckare. Den kom ut 1998 och sedan dess har Steve Hamilton skrivit ytterligare sex böcker om Alex McKnight. Mycket kvar för mig att läsa alltså.
Fast just nu är det ännu ett läsinköp från USA som står på tur – Karin Slaughters Indelible.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier