Fotbolls-VM med Deon Meyer

Fotbolls-VM i Sydafrika är i gång. Och, av en ren slump (faktiskt!) läser jag just nu den sydafrikanske journalisten och författaren Deon Meyers senaste kriminalroman Devils Peak. Den handlar visserligen inte om fotboll (åtminstone inte än) men vill man lära känna landet Sydafrika så är Deon Meyer en utmärkt, och ganska brutal, guide.
Devils Peak är den tredje boken i en löst sammansatt serie där den före detta anc-soldaten Thobela Mpayipheli är den sammanhållande länken. Det här är hårdkokta kriminalromaner med mycket action och en hel del våld men samtidigt är det också gripande och kärleksfulla skildringar av Sydafrikas historia och utveckling under de senaste trettio åren.
Serien bör läsas i ordning. Alltså börjar man med Död i gryningen, fortsätter med Jägarens hjärta och avslutar med den Devils Peak. Läsning som faktiskt skulle kunna räcka VM igenom och vidga vyerna från fotbollsplanerna en aning.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier