Anna Travis och Livvakterna räddar tv-kvällarna

Brittiska ”I mördarens spår” är en av de bästa polisserierna som visats på tv. Mycket av dess storhet ligger i Helen Mirrens oförglömliga gestaltning av kommissarie Jane Tennison och hennes ständiga kamp mot mansgriseri, fördomar och korruption. En annan orsak är naturligtvis författaren Lynda La Plantes suveräna manus.
Nu (start 10/5) visar tv 4 ”Kommissarie Anna Travis” som är en ny polisserie signerad La Plante. Än kommer den inte upp i samma kvalitet som I mördarens spår men den har definitivt fått mig att fastna framför tv-rutan på måndagskvällar. Den supersnygga och lite naiva huvudpersonen Anna Travis (spelad av Kelly Reilly) är den helt annan typ än underbara Tennison men mansgriseriet och fördomarna tycks till ganska stor del finnas kvar och skildras lika pricksäkert och bra av La Plante.
Glädjande är också att den danska tv-serien ”Livvakterna” är tillbaka för en ny omgång (onsdagar 21.00 svt 1). Även om de två första avsnitten varit väl förutsägbara är det ändå riktigt, riktigt bra.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier