Vad är egentligen vitsen med en pseudonym?

I går fick jag ett brev från Damm förlag, eller från Amanda Lind eller möjligen från Johanna Nilsson.
Brevet inleddes: ”Jag heter Amanda Lind och det är jag som har skrivit Francys evangelium. Fast egentligen heter jag Johanna Nilsson och under det namnet har jag skrivit en mängd romaner samt barn- och ungdomsböcker.”
Jag trodde någonstans att vitsen med en pseudonym var just att använda ett taget namn för att kunna vara anonym. Fel tänkt verkar det som. Nu handlar det tydligen i stället om att ge ut en bok under pseudonym och sedan strax före eller efter att boken kommit ut avslöja vem som är den verklige författaren för att på så vis skapa ännu mer uppmärksamhet kring boken. Förra våren var det Lars Kepler som avslöjades av Aftonbladet som äkta paret Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril och nu alltså Amanda Lind som avslöjas av förlaget och författaren själv som Johanna Nilsson.
Johanna Nilsson är en lysande författare som jag verkligen tycker om (speciellt Hon går genom tavlan, ut ur bilden, Rebell med frusna fötter och Janis den magnifika) och Francys evengelium (en gangster/actionhistoria där huvudpersonen Francy är en 36-årig tvåbarnsmor och maffiaboss) låter som en lockande historia.
Men jag blir ofrånkomligt negativ inför läsningen när förlaget vill att kittlande avslöjande om författaren ska locka mig till läsning. Varför inte bara låta boken tala för sig själv? Klarar den kanske inte det blir naturligtvis min misstänksamma reaktion.
Nåja, nu jag ska i alla fall läsa Francys evangelium så får vi se om det finns fog för misstänksamheten eller inte.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier