Blir Fox en ny Rebus?

Jag har nu lämnat Mari Jungstedts Den farliga leken bakom mig med en viss besvikelse. Helt ok men inte så bra som jag hade hoppats (recension kommer 29/5).
I stället har jag med förvänta och växande glädje börjat läsa favoriten Ian Rankins nya kriminalroman. Misstro heter den och presenterar en helt ny huvudperson – kommissarie Malcom Fox som är internutredare vid polisen i Edinburgh. En ny polis i John Rebus stad alltså.
Ian Rankin pensionerade ju sin trojänare John Rebus i Rebus sista fall (2008) men många trogna läsare hoppas naturligtvis att han ska återkomma även som pensionär – förhoppningsvis tillsammans med sin kollega Siobahn Clarke. Hon har ju i alla fall inte gått i pension.
Förra året kom Rankin med den fristående boken Öppet hus som är en lekfullt skriven kupphistoria där tre män planerar en kupp mot Nationalmuseum i Edinburgh – en kupp där allt naturligtvis går så fel som det någonsin kan. Det här är en underhållande och mycket läsvärd bok men den känns knappast som inledningen till en ny serie.
Det gör däremot Misstro (åtminstone än så länge). Kommissarie Malcom Fox får stort utrymme som person redan från början. Vi kommer rakt in i hans ensamma privatliv, i det komplicerade förhållande till hans syster och i hans kamp för att förbli en nykter alkholist. I sann Rebus-anda blir han dessutom mycket personligt inblandad i den utredning han ska göra – en polis misstänks vara pedofil och samma polis blir ansvarig för mordutredningen när Fox systers sambo hittas mördad.
Jag läser Misstro med ett litet lyckopirr i kroppen än så länge. Det känns bra, det känns lovande men om Fox kan bli en fullgod ersättare för Rebus är naturligtvis omöjligt att säga än.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Giftmördaren av Sharon Bolton, Beatrice av Lina Bengtsdotter.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Karppi, säsong 2, 4 blocks. Lyssna på Händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse med kantarellplockning.

Arkiv

Kategorier