Årstidskvartetter x 3

Årtidskvartetter har varit en trend bland deckarförfattare under några år nu. Just nu sitter jag med inte mindre än tre sådana böcker i min recensionshög.
Johan Theorin som började med höst i Skumtimmen (2007) har nu via vintern och Nattfåk (2008) kommit till vår i Blodläge.
Mons Kallentoft är det inte riktigt samma ordning på. Han började med vinter i Midvinterblod (2007) och hoppade sedan raskt till sommar i Sommardöden (2008). Sedan blev det höst i Höstoffer (2009) och nu är det alltså vår i nya Vårlik.
Brittiska Ann Cleeves bryr sig inte heller om den naturliga kronologin utan började sin serie med vinter i Svart som natten (2007) för att sedan använda sig av sommar i Vita nätter (2008) och vår i Rött stoft (2009). Nu avslutar hon serien på hösten med Blå gryning
Både Ann Cleeves och Mons Kallentoft har härmed gått året runt och det ska bli spännande att se om de nöjer sig så eller hittar på något sätt att förlänga sidan serier. För Johan Theorin återstår fortfarande sommaren.
Att utgå från årstider är naturligtvis ett bra sätt att få en naturlig inramning till en serie och inte behöva lova läsarna mer än fyra böcker. Dessutom ger det ofta fina miljö- och naturskildringar eftersom årstiden rimligtvis måste ha betydelse för handlingen.
Själv föredrar jag definitivt vinter. Vit snö och rött blod är en suggestiv kombination och iskyla och snöstormar passar på något sätt så bra i hop med onda handlingar. Kallentofts Midvinterblod, Cleeves Svart som natten och Theorins Nattfåk är hittills också mina favoriter. Nu återstår att se om våren eller möjligen hösten kan bjuda vintern motstånd.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier