Svenskt, svenskt och åter svenskt i Londons bokhandlar

Vilken skum känsla att traska in i den ena londonbokhandeln efter den andra och mötas av svenska deckare överallt.

Under mitt påskbesök i London ville jag naturligtvis fynda engelska deckarförfattare. Men i Londons bokhandlar är man inte alls intresserade av sina inhemska deckarförfattare – här vill man bara sälja svenskt och så en liten aning isländskt. Stieg Larsson, Stieg Larsson, Stieg Larsson är det som gäller. Och så lite Henning Mankell, Åsa Larsson, Camilla Läckberg och även Arnaldur Indridason.
Stieg Larssons böcker möter mig i alla bokhandelsskyltfönster, vid varenda bokhandelskassa och på alla lockbord med bokerbjudanden. Mankell, Läckberg och de andra är strategiskt placerade i närheten av kung Larsson. I en bokhandel skyltade man till och med med alla Sjöwall/Wahlöö-böckerna kompletterat med en reklamtext som gick ut på att locka folk att läsa författarna som inspirerat Larsson och Mankell.

Några fynd blev det i alla fall. Susan Hills nya, The Shadows in the street, begagnad till halva priset i ett antikvariat. Ian Rankins Mortal Causes från 1994 på en bokmarknad. Och när jag väl trängt igenom Larssonhögarna hos Foyles så unnade jag mig både John Harveys Rough Treatment från 1990 och för mig helt okända debutanten Belinda Bauers Blacklands.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier