Mord på londonscen

Åtta personer insnöade i ett stort hus på engelska landsbygden. En kvinna har blivit mördad i London och hennes mördare finns bland de åtta insnöade och planerar ytterligare två mord. En radio, ett par skidor och en barnvisa spelar stor roll i intrigen. Någon som tycker att det låter bekant?
Jag har tillbringat påskledighetens första dag med att läsa en deckare som definitivt gör sig bäst på en teaterscen. Agatha Christie heter författaren och pjäsen naturligtvis The Mousetrap. Ni vet den där pjäsen som spelats utan avbrott i London sedan 1952. På lördag kväll är det dags att se den på riktigt i London (för andra gången) och man kan ju fråga sig varför i hela fridens dar jag förstör nöjet för mig själv och läser historien i förväg.
Svaret är att jag är en snäll och omtänksam mamma som gärna vill locka mina barn att bli lika deckarnördiga som jag. Yngsta dottern är döv och för att hon ska kunna hänga med i pjäsen på lördag tänkte jag berätta grundhandlingen i förväg och sedan försöka tolka någorlunda under pjäsens gång Men vem mördaren är tänker jag naturligtvis inte avslöja i förväg! Dessutom var det riktigt trivsam läsning denna soliga och blåsiga skärtorsdag!
I kväll fördjupar jag mig nog i Peter James senaste, Död mans fotspår, och på flyget till London kanske jag äntligen tar mig tid att läsa färdigt John Harveys Far Cry. Och med hem från London har jag lovat mig själv en härlig liten hög nyinköpta deckare.

P.S The Mousetrap läste jag i en tjock pocketbok av Agatha Christie som heter The Mousetrap and Other Plays. Här .finns bland annat Tio små negerpojkar i pjäsform och mycket annat spännande.
D.S

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu: Fallvind av Maria Adolfsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Att såga ner lite mer stormfällda träd på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier