Inkonsekvent besvikelse

Jag har precis börjat läsa Anna Bovallers Svärmaren och känner mig inkonsekvent nog lite lurad.
Bovaller debuterade förra året med Svinajakten som var en trevlig pusseldeckare i smått tidlös, lantlig, adlig miljö på självaste Österlen. Jag trivdes med Bovaller och inte minst med miljön och såg fram emot mer i samma stil i uppföljaren. Så blev det inte alls. I Svärmaren befinner sig huvudpersonen, advokat Petra Wester, till största delen i Stockholm, Göteborg eller skärgården utanför Göteborg. En anings Österlen finns det också men inte tillräckligt för mig.
Samtidigt är det totalt inkonsekvent att bli besviken över detta när jag i förra blogginlägget klagade över att det inte finns något nytt, originellt eller engagerande i de svenska deckare jag läst hittills i år. Svenska deckarserier har en tendens att fastna i en och samma miljö och fortsätta med i princip samma huvudpersoner hur länge som helt. Anna Bovaller gör sitt bästa för att inte bli förutsägbar här och det borde definitivt uppmuntras. Fast än är jag inte övertygad om att Svärmaren har samma tilltalande kvalitéer som Svinajakten.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Boken om Beck av Johan Erlandsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Marcella, säsong 3. Lyssna på händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse.

Arkiv

Kategorier