Shutter Island en noirnjutning

Äntligen har jag sett regissören Martin Scorseses filmatisering av Dennis Lehanes fantastiska thriller Shutter Island (svensk titel Patient 67).
Och trots att det här är en av mina favoritböcker och trots att jag vet hur den här totalöverraskande historien utvecklas blev jag inte det minsta besviken på filmatiseringen. Tvärtom. Jag njöt av varenda en av filmens 2 timmar och 18 minuter.
Boken utspelas på 1954 och Martin Scorsese har låtit sig inspireras av 40- och 50-talets mörka thrillers (film noir) i sin filmatisering. Han leker skickligt med ljus, färger och skuggor och skapar en krypande, suggestiv spänning. Och sedan är filmen förstås fullproppad med lysande skådespelare. Inte minst Leonardo di Caprio som den slitne kriminalaren Teddy Daniels och imponerande 80-åriga Max von Sydow som psykiatrikern Jeremiah Naehring.
Shutter Island är definitivt en film för alla som gillar thrillers, film noir och så Martin Scorsese och Dennis Lehane förstås.

Martin Scorsese. Foto: Scanpix/Arkiv
Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Boken om Beck av Johan Erlandsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Marcella, säsong 3. Lyssna på händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse.

Arkiv

Kategorier