Fullständigt osannolik och fullständigt förförande

Äntligen har jag hunnit läsa Deborah Crombies Water lik a stone som jag köpte för ett tag sedan. Och, vilken fullständigt underbar engelsk deckare det här är! Crombie jämförs ofta med Elizabeth George (bägge är ju dessutom amerikanskor som skriver deckare i engelsk miljö) och Water like a stone är verkligen precis så bra som George är i sina bästa (och tidiga) böcker.
Att kasta sig in i en serie mot slutet kan vara vanskligt men det fungerar här. Huvupersonerna, de två Scotland Yard-poliserna Duncan Kincaid och Gemma James, har en lång och komplicerad historia genom ett antal böcker förstår man men här är de i alla fall ett par och lever familjeliv med Gemmas son Toby och Duncans son Kit (som Duncan nyligen fått vårdnaden om då Kits mamma blev mördad…). Komplicerat men relevant för handlingen som utspelar sig i den lilla engelska byn Nantwich där londonborna Duncan, Gemma, Kit och Toby ska fira jul med Kits släktingar.
Julfirande börjar med att Duncans syster hittar en barnlik inmurat i huset hon håller på att renovera och sedan fortsätter det med ungdomar på glid, en misstänkt drunkningsolycka, knark, ekonomiska svindlerier, äktenskapsproblem och naturligtvis ett brutalt mord.
Det här är en på en och samma gång fullständigt osannolik och fullständigt förförande deckare med fängslande personligheter, härligt trassliga relationer, engelsk bykänsla och mängder av tragiska hemligheter.
För min del blir det definitivt mer Deborah Crombie. Jag får väl arbeta mig igenom serien baklänges helt enkelt.

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu: Boken om Beck av Johan Erlandsson.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader, Snowpiercer, Marcella, säsong 3. Lyssna på händelser vid vatten uppläst av Rolf Lassgård.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer sju av podden Deckardårarna. Nästa skogsvistelse.

Arkiv

Kategorier