Först boken sen filmen

Den 19 februari är det premiär för filmatiseringen av Dennis Lehanes mästerliga thriller Patient 67. Naturligtvis kommer det en pocketversion av boken i samma veva – med ny omslagsbild och ny titel. Omslagsbilden är naturligtvis från filmen och eftersom filmen har originaltiteln (Shutter Island) har den nya pocketversionen fått det också. Med den gamla svenska titeln under för säkerhets skull.

I vilket fall som helst – oavsett om den heter Patient 67 eller Shutter Island – så är det här en fantastiskt, välskriven och spännande thriller med en av de mest överraskande vändningar jag upplevt. Shutter Island är en ö utanför Boston med där det ligger ett mycket välbevakat mentalsjukhus för grova brottslingar. Kriminalaren Teddy Daniels och hans kollega Chuck Aule kallas till ön för att utreda en rymning. Ganska snart förstår både de och läsarna att det är något som inte står rätt till på Shutter Island. Hur kunde någon överhuvudtaget rymma från ön och vem är egentligen den mystiske patient 67? Mer ska inte avslöjas för det här är en bok som blir som bättre ju mindre man vet i förväg. Därför bör man också passa på att läsa boken innan man ser filmen för jag har svårt att tänka mig att den kan bli riktigt lika sanslöst bra som boken.

Fast filmregissören heter förstås Martin Scorsese och Teddy Daniels spelas av Leonardo di Caprio…

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef och deckarrecensent på Skånska Dagbladet.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 55 år
Bor: Lund
Läser just nu:Mordkonsulten av Elly Griffiths.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. His dark materials, säsong 2. Veckans yogapass. Julkalendern.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa avsnitt nummer tio av podden Deckardårarna. Att coronapandemin släpper sitt grepp. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad.

Arkiv

Kategorier