Tillbaka med tre hösthöjdare

Just nu pågår ett intensivt arbete för oss som sitter i Svenska Deckarakademins jurygrupper och ska ta fram årets bästa svenska kriminalroman och årets bästa till svenska översatta kriminalroman. Själv läser jag svenska deckare så ögonen blöder och har för mig att vi är uppe i runt 130 så här långt …  Mot mitten eller slutet av november avslöjas de fem nominerade och söndag 21/11 vinnarna. Samma helg firar Svenska Deckarakademin 50-årsjubileum med deckarfestival och jubileumsmiddag. Det lovar jag att återkomma till snart. Under tiden kan ni läsa min senaste recension av tre riktiga hösthöjdare här nedan:
https://www.skd.se/2021/09/25/asa-larsson-arne-dahl-och-debut-fran-norr-lyser-upp-hosten/

Och naturligtvis fortsätter jag och kollegan Pernilla Ekdahl med vår podd Deckardårarna. Senaste avsnittet går att lyssna på här:
https://www.skd.se/2021/09/17/bokflod-och-uppfoljarangest/

(Bildtext: Åsa Larsson, Arne Dahl och debutanten Sara Strömberg lyser alla upp hösten med sina kriminalromaner.
Foto: Oralndo G. Boström (Åsa Larsson), Görans Strand (Sara Strömberg), Fredrik Hjerling (Arne Dahl))

Tillbaka hos Rebus

Det känns som det var ett bra tag sedan men just nu njuter jag för fullt av att vara tillbaka i Edinburgh med omnejd tillsammans med John Rebus, Siobhan Clare och Malcolm Fox. A song för the dark times är den passande titeln för Ian Rankins senaste och 23:e bok om Rebus och som vanligt följer den till en början två olika utredningar. Den pensionerade Rebus kan inte hålla sig borta när dotterns sambo försvinner spårlöst och Siobhan och Malcolm utreder ett mord i Edinburgh som kan vara ett hatbrott och politiskt komplicerat. Väldigt bra än så länge och trots den deppiga titeln en rejäl tröst i mörka tider.

Gott nytt deckarår!

Överst i min lilla läshög ligger en efterlängtad julklapp och under den första deckarläsningen från 2021. The less dead motsvarar så här långt alla höga förväntningar jag har på Denise Mina och Anna Tells tredje bok om Amanda Lund vid NOA börjar lovande och rejält spännande. Bra avslutning på 2020 med andra ord och en lovande känsla inför 2021.

Gott nytt år!

Deckarlucka 24: Årets bästa svenska

Rotvälta av Tove Alsterdal:

En gammalt brott som blir aktuellt och en polis och en eventuell mördare som återvänder till sina hemtrakter. Med Rotvälta har Tove Alsterdal skrivit en klassisk hemvändardeckare med stark känsla för miljöer och människor i trakten kring Kramfors och Ådalen. Årets bästa svenska kriminalroman utan tvekan och en riktig lycka att det är första delen av en serie. På återseende Eira Sjödin!

Deckarlucka 23: Sydafrikansk vinnare

Villospår av Deon Meyer:

Lite sen men här är lucka 23 – och självklart är det Deckarakademins översatta vinnare i år. Villospår är en av ständigt lika bra Deon Meyers bästa kriminalromaner. Här finns en stark skildring av dagens Sydafrika, ett efterlängtat återseende och ett härligt lekfullt sätt att använda genren med en fin blinkning till Agatha Christies Mordet på Orientexpressen. Rekommenderas med eftertryck!

Deckarlucka 22:

Nämn inte de döda av Christina Wahldén:

Ända till Darwin i norra Australien tar Christina Wahldén läsarna när hon härligt nog inleder en helt ny deckarserie för vuxna. Regnperioden närmar sig och en kvinna som tillhör Australiens utrsprungsbefolkning hittas död på stranden. Krokodilattack eller mord är frågan när den luggslitna kriminalaren Bluey och hans nya kollega Jess, som också tillhör ursprungsbefolkningen, drar igång en utredning. Nämn inte de döda är upprörande, lärorik och rejält spännande och härligt nog kommer del två, Cyklonvarning, redan i januari.

Deckarlucka 21: Läslockande och tångdoftande deckare

Stormvakt av Kristina Ohlsson:

August Strindberg anländer till Hovenäset en stormig höstkväll. Samma kväll försvinner den medelålders läraren Agnes Eriksson spårlöst. Stormvakt är inledningen på en ny serie för Kristina Ohlsson och förutom August, som lämnat finansvärlden i Stockholm för en second hand-butik på västkusten, lär vi också känna polisen Maria Martinsson som utreder Agnes försvinnande. Det här är en härligt läslockande blandning av trivsam miljö och riktigt otäcka brott och att Kristina Ohlsson känner starkt för miljön ger extra lyskraft åt historien. Tångdoftande deckare av högsta klass med andra ord.

Deckarlucka 20: Långsam, sommardoftande spänning

Oskuld och oleander av Kerstin Bergman:

Deckarexperten Kerstin Bergmans skönlitterära debut i genren är precis så bra som jag hoppades. I Oskuld och oleander ska ett barndomshem säljas och ett nostalgiskt djupdykande i minnen kantas av mörka hemligheter i en långsamt växande, sommardoftande spänning och Iris Bure är en högst mänsklig amatördetektiv att tycka mycket om.

Deckarlucka 19: Bästa vinterkänslan

Offermakaren av Viveca Sten:

Grått, blött och halvljummet är det ute och inte minsta snö i sikte. Bästa botemedlet är Viveca Stens nya Offermakaren som utspelas i Åre där snön yr, kyler och till och med skrämmer. Ett lik i en skidlift, en försvunnen gymnasietjej, en intrig som tar intressanta vägar och så två väldigt tilltalande polishuvudpersoner – Hanna och Daniel. Bättre start kan en ny serie inte få. Jag har redan läst men tror jag ska läsa om för att mota bort allt det gråa.

Deckarlucka 18: Årets mest spännande

Ingen utväg av Cara Hunter:

Det här är tredje delen i brittiska Cara Hunters Oxford-serien med kriminalkommissarie Adam Fawley och hans kollegor i centrum och frågan är om det inte är den bästa också. Spänningen är rejäl direkt från start när ett tjusigt hus i Oxford brinner och ett barn hittas dött, ett svårt skadat och föräldrar tycks spårlöst försvunna. Från en rejäl gåta inledningsvis med de här försvunna föräldrarna utvecklas historien sedan till allt bli allt mer komplicerat ju fler svar poliserna får. Här finns många ingredienser – akademiska intriger, knepiga släktrelationer, ett komplicerat arv, en svår familjesituation bland annat – men Hunter har ett snyggt grepp om allt och bladvändare är bara förnamnet. Årets mest spännande kanske?

 

 

Gunilla Wedding
Gunilla Wedding är ledamot i Svenska Deckarakademin och kulturchef, deckarrecensent på Skånska Dagbladet och gör podden Deckardårarna tillsammans med kollegan Pernilla Ekdahl.

Namn: Gunilla Wedding
Ålder: 56 år
Bor: Lund
Läser just nu:Ärende, 1569 av Jörn Lier Horst och Slumra in av Åström & Sandlund.
Missar inte: Att läsa. Hundpromenader. Veckans yogapass.
Ser fram emot: Alltid en riktigt bra bok eller film. Att släppa nästa avsnitt av podden Deckardårarna. Nästa besök på landet. Alltid en skogspromenad. Och så premiären av Kastanjemannen på Netflix.

Arkiv

Kategorier