En ny bragdmatch av MFF

Det var kallt, blåsigt och regnade på Stadion, men mitt i detta skånska vinterelände spelade Malmö FF sin förmodligen bästa match på hela året. Visserligen ”bara” kryss igen i Europa League-gruppspelet, men det var ett himmelsblått spel som värmde frusna själar, en upphämtning som fick ståplats att koka och som grädde på moset lever spänningen fortfarande i allra högsta grad i gruppen. MFF har faktiskt allt i egna händer inför upplösningen borta mot Besiktas.

Ska sanningen fram så började det ganska vackert också, för säga vad man vill om pyro men den här gången kändes det sparsmakat snarare än aggressivt och påminde väldigt mycket om julbelysning i en välarrangerad vinterträdgård.

MFF kom ut med mod, kvalitet och massvis med energi och gjorde det väldigt svårt för de frusna belgiska spelarna, som emellertid var väldigt individuellt skickliga och kvicka som illrar. Matchen kom att spelas i ett rasande tempo och hemmalaget var väl med både spel- och chansmässigt.

Det fanns dock en avgörande skillnad i den första halvleken. MFF lyckades inte omsätta sina chanser i mål. Genk skapade en riktigt bra chans och gjorde mål på den. På grund av ett misstag, dessutom där en hemmaspelare tappade boll mitt i banan och orsakade en farlig kontring.

I den andra halvleken fortsatte Genk att visa upp en brutal effektivitet och gjorde 2-0 nästan omgående på den första chans laget vaskade fram.

Där och då såg det oerhört mörkt ut och häxkitteln på Stadionområdet hade svalnat från kokpunkt till en småputtrande och lite halvt desillusionerad soppa.

Men Uwe Rösler hade haft ett trumfkort i sin kavajärm och när han spelade ut det – i form av Marcus Antonsson (jag kommer aldrig att förstå varför han överhuvudtaget sitter på bänken i en så här viktig match) – samtidigt som MFF blåste full attack framåt så vände plötsligt nordanvinden.

Det var visserligen Oscar Lewicki som med matchens hårdaste och mest välriktade skott fick eld på brasan igen, men sedan visade Antonsson än en gång varför han måste vara startspelare i dagens Malmö FF.

2-2.

Och plötsligt var det riktigt kul på Stadion igen.

Sedan hände visserligen det som alltid händer i fotboll när poängen känns extremt viktig, MFF backade hem något och släppte in Genk igen. Men den här gången blev man inte straffade, utan lyckades hålla matchtiden ut.

Självklart hade seger varit att föredra och en del kommer att tjata om det där med hur viktigt det är att vinna sina hemmamatcher i Europa.

Men vi måste vara lite realistiska, eller jag känner att jag måste det i en sån här kommentar. 2-2 mot Genk är ett ruskigt bra resultat. Genk är ett riktigt bra lag, ett lag som säkert kommer att åka hem från det vädermässigt ogästvänliga Malmö med stor besvikelse över resultatet och över att man inte lyckades säkra avancemanget från gruppspelet.

Jag är imponerad av det belgiska lagets spelkvalitet.

Därför måste jag vara ännu mer imponerad av MFF:s prestation i dag.

Att ta sig tillbaka från 0-2 till 2-2 mot ett sådant starkt motstånd, att spela så pass bra fotboll i sena november efter Allsvenskans slut, att hänga med kvalitetsmässigt i så högt tempo.

Det är grymt starkt.

Det är helt enkelt en ny europeiskt bragdmatch, trots att det inte blev seger.

Och Fouad Bachirou var planens kung!

Hoppet om avancemang lever alltså i allra högsta grad. En ren final om avancemanget mellan MFF och Besiktas i Turkiet. Seger krävs, Tufft men absolut inte ömöjligt.

Vi har ett härligt drama framför oss!

Artur G Bliding
Blidings Blandning Online
Snabba och längre analyser och kommentarer om alla former av sport

Skånskans sportchef Artur Bliding bloggar om aktuella sporthändelser med fokus på skånsk idrott

Ålder: 53
Yrke: Journalist
Bor: Bonderup
Lyssnar på: Det mesta från 1980-talet. Diane Schuur, Norah Jones, Bruce Springsteen, Dire Straits, The Who, Pink, Status Quo, Kent, U2, Bowie, Vaya Con Dios, Lucky 7, med mera i en salig, ologisk, blandning.
Läser: Mycket och blandat högt och lågt. Gärna SF. Dmitrij Gluchovskij, Pierce Brown, Hugh Howey, Kami Garcia m fl. Deckare/action: Lee Child, Michael Connelly, Jo Nesbö. Bäst just nu: Sea Of Rust av Robert Cargill och Andarnas Labyrint av Carlos Ruiz Zafon.
Tittar på: Väldigt lite tablå-TV om det inte sänds någon sport. Senast (halvhjärtat) följda serier: Suits, The Mentalist, Big Bang Theory, Mord i Paradiset.
Egen sportbakgrund: Brokig. Fotboll i Lunds BK och Torns IF. Handboll i H43. Pingis i IFK Lund. Volleyboll i Lundakorpen. Jujitsu. Har tränat egna galopphästar. Numera är det greyhound racing som gäller.
Favoritsport: Alla former av kapplöpning (människor, bilar, hästar eller hundar). Hästhoppning. Golf.
Håller på: Lunds BK, Torns IF, Veberöds AIF, H43, Brighton & Hove Albions, Wisla Kraków, Pawel Cibicki, Henrik Stenson, Erik Adielsson.