Mexiko borde passa bra

Ju mer jag tänker på det desto mer slår det mig att Mexiko faktiskt borde passa det svenska landslaget ganska bra.

De snabba omställningarna med hela laget i offensiven fungerade bra mot ett spelförande Tyskland och Sydkorea hade inte tillräckligt med kvalitet för att stå emot. Men Janne Anderssons försvarsinriktade och välorganiserade maskin borde bli betydligt svårare för mexikanerna att chockanfalla sig igenom.

Tvärtom kan den mexikanska speltaktiken rent av öppna ytor för den hittills rätt bleka svenska anfallsduon, ytor som inte på samma sätt fanns mot Tyskland.

Det är svårt att säga på förhand, varje match är en ny berättelse och mycket beror på hur det inledande kapitlet utvecklar sig.

Det vill förstås till att inte Mexiko inleder tokdefensivt och spelar på att kryssa sig vidare, för att vara spelförande och rada upp målchanser är inte Sveriges bästa gren.

Men jag tycker absolut att hoppet finns.

Och på något sätt hoppas man ju också på lite gudomlig rättvisa, att tyskarna går in i väggen mot Sydkorea, tappar poäng och missar avancemang.

Danmark är redan vidare och det är åtminstone för oss skåningar något att glädjas extra över.

Om inte Sverige skulle gå vidare kan vi hålla på våra kära grannar i stället. Alltid något.

Det suckades en del över blågults mållösa genrep mot just Danmark, men nu såg vi ju att den rödvita dynamiten inte är så lätt att göra mål på. Det är bara att fråga det franska laget. Och Danmark är vidare – det borde ju så här i efterhand ge även det svenska laget lite upprättelse.

Å andra sidan var det en av de absolut tråkigaste matcherna i VM, matchen mellan Danmark och Frankrike. Inget av lagen verkade vara särskilt suget på att spela fotboll. Det kan man å andra sidan ha förståelse för, båda var vidare efter att Peru gjort 2-0 på Australien. Så varför riskera något i onödan.

Det är alltid ett möjligt scenario i en avslutande gruppspelsomgång att matchen är död redan på förhand.

VAR-systemet fick extremt mycket skäll efter rysaren mellan Portugal och Iran. Men mest är det gamla bakåtsträvare som skriker sig hesa.

Jag ser inga som helst problem med VAR som vad jag vet inte resulterat i ett enda felaktigt beslut, snarare tvärtom.

Problemet med införandet av det nya systemet är snarare fotbollsspecifikt och kan delas upp i två delar.

A) Regelverk som öppnar för subjektivitet och diskussion. (Handsregeln ett ypperligt exempel).

B) Kulturen inom sporten. Det ska tjafsas, bråkas, ifrågasättas, gnällas, gråtas och gnisslas tänder, kavajer ska kastas och ja, listan kan göras lång. Du ser aldrig ett sådant uppförande i andra sporter. Handboll? Blåser domaren släpper du bollen genast. Annars åker du ut och hela laget drabbas, Hockey? Alla åker lugnt och städat till sitt bås och inväntar domarens videogranskning.

Om bara fotbollsspelare och ledare kunnat lära sig att kålla klaffen och gå undan så hade granskningen gått snabbt och knappt märkbart påverkat matchbilden.

Drabbningen mellan Portugal och Iran uppevdes som en kaosartad fars på grund av att såväl spelare som ledare ställde till förfärliga scener i samband med var och vartannat domslut och speciellt kring VAR-situationerna. Lägg av med dumheterna och låt sporten utvecklas så kommer resultatet att bli så mycket bättre för alla!

Argentina lyckades tråckla sig vidare i VM, även om det satt extremt hårt inne. Det visar väl tydligt att ingenting egentligen är omöjligt.

Och nu möter man Frankrike i åttondelen, ett fransk lag som visat så extremt lite hittills i turneringen att det faktiskt kan bli rena rama lekstugan för Lionel Messi, om han bara är spelsugen.

Kvartsfinalen ser plötsligt nära ut för ett lag som bara hade en ynka poäng inför tisdagens ödesmatch mot Nigeria.

Små marginaler?

Onekligen…

Måtte vi också ha dem med oss mot Mexiko.

Artur G Bliding
Blidings Blandning Online
Snabba och längre analyser och kommentarer om alla former av sport

Skånskans sportchef Artur Bliding bloggar om aktuella sporthändelser med fokus på skånsk idrott

Ålder: 53
Yrke: Journalist
Bor: Bonderup
Lyssnar på: Det mesta från 1980-talet. Diane Schuur, Norah Jones, Bruce Springsteen, Dire Straits, The Who, Pink, Status Quo, Kent, U2, Bowie, Vaya Con Dios, Lucky 7, med mera i en salig, ologisk, blandning.
Läser: Mycket och blandat högt och lågt. Gärna SF. Dmitrij Gluchovskij, Pierce Brown, Hugh Howey, Kami Garcia m fl. Deckare/action: Lee Child, Michael Connelly, Jo Nesbö. Bäst just nu: Sea Of Rust av Robert Cargill och Andarnas Labyrint av Carlos Ruiz Zafon.
Tittar på: Väldigt lite tablå-TV om det inte sänds någon sport. Senast (halvhjärtat) följda serier: Suits, The Mentalist, Big Bang Theory, Mord i Paradiset.
Egen sportbakgrund: Brokig. Fotboll i Lunds BK och Torns IF. Handboll i H43. Pingis i IFK Lund. Volleyboll i Lundakorpen. Jujitsu. Har tränat egna galopphästar. Numera är det greyhound racing som gäller.
Favoritsport: Alla former av kapplöpning (människor, bilar, hästar eller hundar). Hästhoppning. Golf.
Håller på: Lunds BK, Torns IF, Veberöds AIF, H43, Brighton & Hove Albions, Wisla Kraków, Pawel Cibicki, Henrik Stenson, Erik Adielsson.